Ако бебето ви можеше да говори, то щеше да ви каже кога е гладно, кога е сито и защо отказва да яде храни със зелен цвят. За жалост, това няма как да стане, поне през първата година, а вероятно ще отнеме доста повече преди детето да може да вербализира желанията си. Междувременно вие ще трябва сами да си изясните някои неща най-вече колко мляко е нужно на бебето, кога да се захрани с твърда храна и коя нова храна кога да въвеждате. За да помогнем, поговорихме с двама специалисти за четирите основни фази от първата година на детето.

Несъмнено най-добрата храна за бебето ви от момента на неговото раждане е кърмата, казва д-р Ребека Ангър, педиатър в Чикагска клиника към детската болница. Всъщност Американската академия по педиатрия препоръчва бебетата да се кърмят поне през първата година от живота им. Въпреки това д-р Ангър осъзнава, че не винаги е лесно да се следват препоръките на Академията по педиатрия. Ако по някаква причина кърменето не е възможно, на второ място като вариант идва храненето с адаптирано мляко, казва тя. Добрата новина е, че съществуват редица адаптирани млека , включително няколко продукта, които предлагат изключително необходимите мастни киселини, особено полезни за недоносени бебета. За бебетата с непоносимост към определени съставки или с алергии съществуват адаптирани млека от соя, както и хипоалергенни формули.
За щастие повечето бебета добре усвояват адаптираното краве мляко най-често използваното мляко за производство на формула.
Независимо дали се хранят с кърма или с адаптирано мляко, новородените имат нужда от храна на всеки два до четири часа, казва Ангър, като отбелязва, че макар формулата да се усвоява по-бавно от стомаха, изкуствено хранените бебета също трябва да ядат в споменатите интервали. Кърмените бебета може да искат да ядат по-често понякога на всеки час в първите седмици от живота си. Това не е особено приятна новина за изтощени родители, които умират за сън през нощта, осъзнава и д-р Том Колинс, частно практикуващ педиатър от Масачузетс.

Тъй като няма твърдо правило за това кога бебето спира да яде нощем, доктор Колинс се ръководи от самото дете. Ако бебето наддава добре през първите седмици, Колинс съветва родителите да го оставят да спи през нощта толкова, колкото самото бебе иска. Ако обаче видя, че бебето за седмица-две е отслабнало или е наддало само няколко грама, съм по-директен в съветите си по отношение честотата на храненето. Повечето специалисти не препоръчват бебетата да се насилват да спят нощем с други думи, за да му се отказва хранене при събуждане, бебето трябва да е навършило поне 4 месеца.

Навиците на бебетата варират много според самите бебета, но грубо около 25% спират да се будят нощем към втория месец, 50% - до четвъртия, а 75% започват да спят по цяла нощ до шестия месец, казва Колинс. Просто зависи от това кога бебето е готово. Може да имате 8 килограмово бебе, което все още се буди нощем, добавя той.

Полезен съвет: Добре е да не се използва повторно мляко от шише, от което бебето е сукало, дори да е изяло съвсем малко. Причината е, че при сученето в млякото проникват бактерии.