Преди да започнете с приготвянето на млякото, трябва да имате предвид:

В зависимост от това дали сте на кърма и дохранвате, или сте изцяло на адаптирано мляко, педиатърът ви трябва да определи какво количество мляко да давате на вашето бебе. На опаковката на всяка кутия има таблица с ориентировъчни стойности, за случаите когато бебето е само на адаптирано мляко.

Приготвяйте млякото с преварена вода поне до шестия месец. След това може да преварявате водата само през летните месеци поради по-големият риск от стомашно-чревни инфекции през този период.

Във всяка кутия има мерителна лъжичка. При млеката в картонени кутии тя се вижда още при отварянето, а при металните понякога се налага да разровите млякото за да я намерите. Лъжичките за различните видове млека не са еднакви. Внимавайте да не ги объркате при евентуална смяна на млякото.

Ако не искате да използвате вода от чешмата, най-подходящата бутилирана вода според нас е Девин - изворна /розов етикет/, поради ниската си обща минерализация и минималните стойности на натрий. Има и специална вода на Хип, която е с цена над 3лв. за 1,5 литра.

Независимо от количеството на приготвяното мляко, спазвайте винаги пропорцията: вода-сухо мляко, указана на етикета. При повечето млека това съотношение е: 30мл. вода - 1 равна мерителна лъжичка сухо мляко. Неспазването на това съотношение може да доведе до недохранване или дехидратация.

Върху всяко шише има мерителна скала в милилитри, която можете да ползвате при измерването на водата.

Използвайте само шишета от доказани производители.

Не стягайте силно винта на шишето.При силното стягане, освен че можете да го повредите, спирате действието на въздушната система.

Някои шишета се продават с малък пластмасов диск, който се поставя между гърлото на шишето и биберона. Целта е да се избегне разливането, когато при приготвянето започнете да смесвате водата и сухото мляко. Същата работа може да свърши и капачката на шишето, ако при поставяне опира плътно към биберона и го запушва. При анатомичните биберони капачката не може да се използва за тази цел.

Когато излизате на разходка не приготвяйте предварително млякото. Носете си топла вода и сухо мляко. Водата можете да запазите топла в термос или термобокс, а за млякото има специални разделителни кутийки за три дози.

Трябва да запомните кога сте отворили кутията с адаптираното мляко, защото след отварянето има определен върху опаковката срок на съхранение - обикновено три-четири седмици.

Съхранявайте разпечатаната метална кутия плътно затворена. Когато млякото ви е в плик може да го затворите с ластик или щипка, след като прегънете срязаната част на плика, а още по-добре е ако имате кутия от друго адаптирано мляко да изсипете вашето в нея.

Не съхранявайте адаптираното мляко в хладилник, поради голямата влажност. То трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

След като бебето се нахрани, изхвърлете млякото, което ви е останало в шишето. Не го използвайте за следващото хранене.

Водата, с която приготвяте млякото трябва да бъде с определена температура, която е указана върху опаковката. Повечето млека се приготвят с вода 40 градуса, рядко има млека като например Фризовом - при 60 градуса. Използването на по-гореща вода води до унищожаване на биоактивните съставки.

Приготвяне на млякото

1.Преварете водата (да ври 5 мин.) и охладете до указаната температура.

2.Сипете необходимото количество вода в шишето.

3.Сипете съответния брой равни мерителни лъжички сухо мляко.

4.Разбийте добре.

5.Ако е необходимо охладете. Температурата на готовото мляко трябва да е 37 градуса. Най-лесно тя се проверява като капнете 1-2 капки през биберона върху вътрешната страна на китката си. При 37 градуса капките не се усещат.